Praktiskt

FÖRBEREDELSER

Införsel
Det är förbjudet att föra in exempelvis vapen, ammunition, droger och pornografiskt material i landet. Införsel av läkemedel som kan betraktas som narkotiska preparat är också förbjuden. Notera dessutom att det finns läkemedel som är kontrollerade och narkotikaklassade i Förenade arabemiraten utan att vara det i Sverige samt att införsel även av sådana läkemedel kan vara straffbar. Vidare information på Svenska Ambassadens reseinformation.

Visum
Svenskar har 90 dagars viseringsfrihet inom en 180-dagarsperiod till FAE. Vidare information på Svenska Ambassadens reseinformation.

Litteraturtips
From Rags & Riches av Mohammed Al Fahim

Hälsoråd
Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa.

Försäkring
Se över försäkringsskyddet så att detta är fullgott och täcker alla eventualiteter!

Färdhandlingar
Medtag pass och Försäkringskassans sjukförsäkringskort som medger akutsjukvård under samma förutsättningar som det besökta landets egna invånare. Tag också gärna med fotokopia av passet (tips; ta ett fotografi på foto- och personinformationssidan med din mobiltelefon). Bra att ha som säkerhetsåtgärd om oturen skulle vara framme och ditt pass skulle försvinna. Vid inresa i Förenade Arabemiraten (FAE) skall passet ska vara giltigt i minst sex månader, räknat från datumet för den beräknade utresan ur landet. Du kan nekas inträde i landet om ditt pass har kortare giltighetstid än så. Ambassaden känner också till fall då inresa har vägrats resenärer med trasiga pass. Svenska provisoriska pass gäller inte för inresa i FAE. Dessa pass gäller enbart för utresa ut ur landet samt flygplatstransitering.  Främlingspass accepteras inte för inresa i FAE. Vidare information på Svenska Ambassadens reseinformation.

ICE
Om du hittas akut sjuk eller skadad kan ett telefonnummer med bokstavskombinationen ICE i din mobils telefonbok få avgörande betydelse. ICE står för In Case of Emergency. I telefonboken i din mobiltelefon lägger du in kontaktpersonen "ICE" och numret till någon nära anhörig som behöver nås när man själv råkat ut för något och inte är kontaktbar. Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Det är också viktigt att man informerar den eller de personer som lagts in som kontaktpersoner. På så vis kan räddningspersonalen snabbt nå närmast anhörig och få viktiga besked om medicinering eller om man lider av någon sjukdom.

Medicinskt ID
Apple har via default-appen ”Hälsa” lanserat ett medicinskt ID (öppna appen och klicka på ”Medicinskt ID”) som kan visas även om telefonen är låst. Tanken är att sjukvårdare vid en eventuell nödsituation ska kunna få viktig information om patienten. Vid en eventuell nödsituation finns det uppgifter som underlättar för sjukvården och som kanske behövs för att rädda ditt liv. Det är ett sorts kontaktkort som användare kan fylla med information som exempelvis anhörigas kontaktuppgifter, blodgrupp och eventuella allergier eller mediciner. Det fiffiga är att kortet kan nås även om telefonen är låst.

Valuta & växling
Aktuell valuta är Arabiska Dirham (AED). Växla i förväg eller på plats.

IATA (International Air Transport Association) Travel Centre) - http://www.iatatravelcentre.com/home.htm
Vad behöver du veta innan du reser? Behöver du visum? Är ditt pass giltigt? Hur är det med vaccinationer? Hos IATA Travel Centre kan du hitta information om detta och mycket mer oavsett var du ska resa i världen. ”Passport, VISA & Health regulations” kräver att du fyller i efterfrågan information för att kunna erhålla adekvat information medan ”Customs, Currency & Airport information” anger mer allmän och generell information.

Länkar
1177 reseråd
Svenska Ambassadens reseinformation
IATA Travel Centre

 

PÅ DESTINATIONEN

Tax free
Inköp på avreseflygplatsen bör undvikas vid resa till UAE. Handla istället i de butiker som finns på ankomstflygplatsen i Dubai.

Språk
Arabiska är det officiella språket men engelska fungerar alldeles utmärkt.

Tidszon
+2 h

Klädtips, dresscode & ”outfits”
Det föreligger inga direkta dresscoder i det vardagliga livet. Vissa restauranger kan ha dresscode där det krävs formellare klädsel (läs skjorta/tröja och långa byxor för herrar och motsvarande middagsklädsel för damer men här funkar även ”korta” kläder och ändamålsenliga skor (täckta och ej fritidsskor för herrar – dvs ej flip flops, sandaler, gympadojor etc.)) men annars får man i princip klä sig hur man vill; t-shirt, top, linne, blus, piké, långa och korta kjolar, klänningar och shorts, långbyxa, skjorta, klackar etc.
Allt för utmanade klädsel bör dock undvikas. Det kan vara klokt att ha i åtanke att en alltför lätt klädsel kan verka stötande mot lokala sedvänjor.
Ett par tips kan dock vara på sin plats; Badkläder använder man på stranden eller vid poolen. Ska man ta sig därifrån bör man klä på sig en top, linne eller t-shirt.
Vid besök på religiösa helgedomar etc. gäller specifik dresscode; Blygsam, ej "genomskinlig", ej utmanande och löst sittande klädsel med långa ärmar (ej bara axlar), inga shorts eller korta kjolar (för män och kvinnor) = långa byxor, sSkor som är lätta att ta av (skorna skall tas av innan besöket), scarf för damer att täcka håret med. Kvinnor brukar tilldelas lokal enkel dress inkl. slöja vid ingången.

Shopping
40-tal shoppinggallerier samt guld & krydd-soukerna som absolut är värda ett besök.

Öppettider (butiker, affärer och gallerior)
Normala öppettider är kl. 09:00-13:00 samt kl. 16:00-21:00 (ibland längre). I vissa bostadsområden öppnar butikerna lite senare. De stora shoppinggalleriorna håller öppet mellan kl. 10:00-22:00 och livsmedelsaffärer håller öppet långt in på kvällarna 7 dagar i veckan (vissa t o m dygnet runt). Fredag är helgdag medan söndag betraktas som vardag. Butiker stänger normalt sett mellan kl. 11:30-13:30 på fredagar för bön.

Prutning
Pruta gör man i "soukerna" och det är också där det fungerar bäst.

Betalning
Kontant eller kort beroende på inköpsställe. Kreditkort samt en mindre summa kontanter rekommenderas.

Rökning
Rökning på allmän plats är förbjuden (precis som i Sverige)

Helgdagar
https://www.timeanddate.com/holidays/united-arab-emirates/
https://www.officeholidays.com/countries/uae
Notera att arbetsveckan i Dubai infaller söndag-torsdag medan fredag och lördagar betraktas som helg.

Dricks
Om du är nöjd med servicen uppskattas och förväntas dricks

Vatten
Mineralvatten rekommenderas!

Säkerhet
Notera vart nödutgångarna ligger såväl på boendet samt även på restauranger och andra serviceinrättningar.

Seder & bruk
Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land. Samhället är i grunden konservativt. På ytan ser det delvis modernt, internationellt och tolerant ut, men svenska resenärer måste vara medvetna om att de lokala sedvänjorna i många avseenden är olika de svenska och att lagstiftningen har en grund i islamisk rättstradition.
Lokala lagar, seder och bruk ska respekteras. Se vidare information på Svenska Ambassadens reseinformation. Ska religiösa platser/byggnader besökas är det i vanlig ordning täckta axlar och knän som gäller!

Hälso- och sjukvård
De sanitära förhållandena är goda och några särskilda försiktighetsåtgärder behöver inte vidtas. Hälso- och sjukvården är väl utbyggd och det finns såväl läkare som tandläkare.

Telefoni
Landsnumret är +971.

Adapter
Behövs i vissa fall – ta med!

Ramadan
När ramadan infaller varierar från år till år. 2018 är ramadan 16 maj till 14 juni, 2019 är datumen 6 maj till 3 juni och 2020 infaller ramadan 24 april till 23 maj. Datumen är preliminära och kan ändras nära in på.

Etikettguide

Att undvika (dont´s): 

  • Tag inte initiativet till att skaka hand med en man, om du är kvinna. Och viceversa, om du är man - sträck inte först ut handen till en lokal kvinna. Låt henne indikera om hon vill skaka hand eller ej.
  • Ät med höger hand, inte vänster (den anses oren och används vid toalettbesök)
  • Undvik negativa kommentarer om regeringen, religionen och bedjande. Vid samtal med lokala invånare, undvik att fråga om fru och döttrar, det anses ofint. Andra kontroversiella samtalsämnen som bör undvikas rör Israel, alkohol, droger och sex.
  • Peka inte på en annan person.
  • När man sitter på traditionellt sätt på golvet, t ex till bords för att äta, undvik att peka med fötterna rakt uppåt så att fotsulorna syns. Var också noga med att fötterna inte pekar mot eller kommer för nära maten. Samma gäller rumpan.
  • Undvik gesten "tummen upp", den har obscen innebörd här.
  • Vid möten med lokala personer, undvik att öppet beundra deras tillhörigheter, smycken etc. De kan kännas sig tvingade att dela med sig av sina materiella ting.
  • Om du är vänsterhänt - använd konsekvent vänster hand när du äter och blanda inte in höger hand (som man då antar används vid toalettbesök)

Att undvika Uppmaningar (do´s):

  • Om du är vänsterhänt - använd konsekvent vänster hand när du äter och blanda inte in höger hand (som man då antar används vid toalettbesök).
  • Tag gärna med eget toalettpapper/ett paket pappersnäsdukar till allmänna toaletter. Många toaletter är av typen ståtoalett och ofta saknas toalettpapper. Istället finns vatten och ev. en vattenskopa. På de tjusiga hotell och ställen vi besöker är toaletterna av västerländskt snitt. Traditionella enklare toaletter påträffar man dock i t ex soukerna och på enklare barer och restauranger.
  • Om man överräcker en present till lokala invånare skall man inte förvänta sig att de öppnar presenten inför givaren. Det anses inte passande. Om du själv skulle få något under besöket, förväntas du inte heller att öppna gåvan direkt.
  • Acceptera alltid kaffe/te när detta bjuds. Det anser ovänskapligt/fientligt att avböja. Det räcker att man smakar/smuttar. Om man tömmer koppen fort kommer värden att fortsätta fylla på tills man skakar koppen i sidled tydligt markerande att man inte önskar påfyllning. (Ovanstående gäller självklart inte på internationella hotell, endast i sociala sammanhang som vid affärsmöten, lokala möten, besök hemma hos någon eller i butiker.)
  • Om man hamnar i situationer där sittplatsen är golvet, gäller det att hitta sittställningar som är passande. Det finns i princip tre acceptabla sätt att sitta:
    - Sitta skräddare, dvs. med korslagda ben där vaderna är korsade och knäna pekar mot golvet.
    - Med böjda ben och knäna pekande åt samma håll, dvs. ett ben ligger ovanpå det andra och man sitter liksom svängd i midjan.
    - Med ena benet liggande böjt mot golvet som i ovanstående två varianter, och med det andra benet uppdraget mot kroppen, så att knäet pekar rakt mot taket. Tänk på att foten och tårna inte skall lämna golvet, så att fotsulan exponeras.

Parlör

OK

Zen

Lite

Shwaya/Shway

God morgon

Sabah alkhayr

Hej/Välkommen

Marhaba

Hur mår du? Hur är läget?

Keef halak? (till en man) Keef halik? (till en kvinna)

Jag förstår inte

Ana afhim (sägs av en man) Ana afham (sägs av en kvinna)

Jag förstår

Ana fahim (sägs av en man) Ana fahma (sägs av en kvinna)

Jag heter

Esmi

Tack

Shukran

Fint/perfekt

Tamam

Förbjudet

Haram

Hur mycket?

Kam?

Ja

Na´am/aiwa

Nej

La´a

Jag talar inte arabiska

Ma-batkallamsh ´arabi

Talar ni engelska?

Int betetkalem inglizi?

Frukost

Fetar

Lunch

Ghada

Middag

Asha

Vatten

Mayya

Mineralvatten

Mayya maadania

Fisk

Sa-mak

Kött

La-han

Till höger

Yameen

Till vänster

Yasaar

0

Sifir

1

Wahed

2

Etnein

3

Talata

4

Arbaa

5

Khamsa

6

Sitta

7

Sabaa

8

Tamania

9

Tesaa

10

Ashaara

50

Khamsin

100

Mia

1000

Alf