FÖRBEREDELSER

Hälsoråd
Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa.

Försäkring
Se över försäkringsskyddet så att detta är fullgott och täcker alla eventualiteter!

Färdhandlingar
Medtag pass och Försäkringskassans sjukförsäkringskort som medger akutsjukvård under samma förutsättningar som det besökta landets egna invånare. Tag också gärna med fotokopia av passet (tips; ta ett fotografi på foto- och personinformationssidan med din mobiltelefon). Bra att ha som säkerhetsåtgärd om oturen skulle vara framme och ditt pass skulle försvinna. Vidare information på Norska Regjeringens hemsida.

Covid-19
Aktuell före/under/efter-resan-information;
Visit Andorra
Andorra reiseinformasjon
EU Digital COVID Certificate

ICE
Om du hittas akut sjuk eller skadad kan ett telefonnummer med bokstavskombinationen ICE i din mobils telefonbok få avgörande betydelse. ICE står för In Case of Emergency. I telefonboken i din mobiltelefon lägger du in kontaktpersonen "ICE" och numret till någon nära anhörig som behöver nås när man själv råkat ut för något och inte är kontaktbar. Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Det är också viktigt att man informerar den eller de personer som lagts in som kontaktpersoner. På så vis kan räddningspersonalen snabbt nå närmast anhörig och få viktiga besked om medicinering eller om man lider av någon sjukdom.

Medicinskt ID
Apple har via default-appen ”Hälsa” lanserat ett medicinskt ID (öppna appen och klicka på ”Medicinskt ID”) som kan visas även om telefonen är låst. Tanken är att sjukvårdare vid en eventuell nödsituation ska kunna få viktig information om patienten. Vid en eventuell nödsituation finns det uppgifter som underlättar för sjukvården och som kanske behövs för att rädda ditt liv. Det är ett sorts kontaktkort som användare kan fylla med information som exempelvis anhörigas kontaktuppgifter, blodgrupp och eventuella allergier eller mediciner. Det fiffiga är att kortet kan nås även om telefonen är låst.

Valuta & växling
Aktuell valuta är Euro (€). Växla i förväg eller på plats

IATA (International Air Transport Association) Travel Centre)
Vad behöver du veta innan du reser? Behöver du visum? Är ditt pass giltigt? Hur är det med vaccinationer? Hos IATA Travel Centre kan du hitta information om detta och mycket mer oavsett var du ska resa i världen. ”Passport, VISA & Health regulations” kräver att du fyller i efterfrågan information för att kunna erhålla adekvat information medan ”Customs, Currency & Airport information” anger mer allmän och generell information.

Länkar
Reiseråd
UDs reiseinformasjon
IATA Travel Centre

 

PÅ DESTINATIONEN

Språk
Katalanska & engelska

Tidszon
GMT+1 h (alltså samma som i Norge, CET)

Shopping
Gallerior, butiker och marknader!

Öppettider (butiker, affärer och gallerior)
Vardagar: Från förmiddag till sen em/kväll och i vissa fall sen kväll. 
Lördagar: Från förmiddag till tidig eftermiddag
Söndagar och helgdagar: Vanligtvis stängt.
Lokala variationer kan förekomma!

Betalning
Kontant eller kort beroende på inköpsställe. Kreditkort samt en mindre summa kontanter rekommenderas.

Rökning
Rökning på allmän plats är förbjuden (precis som i Norge)

Helgdagar
https://www.timeanddate.com/holidays/andorra/

https://www.officeholidays.com/countries/andorra

Dricks
Om du är nöjd med servicen uppskattas och förväntas dricks

Vatten
Mineralvatten rekommenderas!

Säkerhet
Notera vart nödutgångarna ligger såväl på boendet samt även på restauranger och andra serviceinrättningar.

Seder & bruk
Ska religiösa platser/byggnader besökas är det i vanlig ordning täckta axlar och knän som gäller!

Hälso- och sjukvård
De sanitära förhållandena är goda och några särskilda försiktighetsåtgärder behöver inte vidtas. Hälso- och sjukvården är väl utbyggd och det finns såväl läkare som tandläkare.

Telefoni
Landsnumret är +376.

Adapter
Behövs i vissa fall – ta med!

2022-09-22/AH